Wie zou in deze tijd nog hebben kunnen vermoeden dat de Poortersklok een signaal van de avondklok zou worden? Predikant Dick Juijn vraagt het zich op Facebook af. De kleinste van de vier klokken in de Oude Blasiuskerk in Delden luidt namelijk al eeuwen om 21.00 uur. Een teken dat de Deldense poorten gingen sluiten.

Juijn: “Ruim twee-en-een-half jaar bewonen we de pastorie naast de monumentale Oude Blasius in Delden. Ieder half uur horen we de klok slaan, we zijn er aan gewend en zouden niet zonder willen. Iedere avond om 21.00 luidt de papklok of poortersklok. De kleinste van de 4 klokken! De boeren nemen nog een bord pap en gaan naar bed. De poorten van het stadje sluiten, zorg dus dat je binnen bent.”

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.