Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Sentiment Sentiment Delden, of toch weer Stad-Delden?

Delden, of toch weer Stad-Delden?

Afdrukken
Tijdens de informatieavond rond de plannen van de gemeente om het stadshart van Delden de status van beschermd stadgezicht te geven, kwam één van de aanwezigen met het idee om wellicht dan ook Delden bij het binnenrijden van de bebouwde kom weer te voorzien van de oude benaming "Stad-Delden".
Een gemeenteambtenaar ter plekke merkte terecht op dat de borden voor de gemeentelijke samenvoeging ook al het woord "Delden" met daaronder in het klein de woorden "Gemeente Stad-Delden" hadden en als zodanig Delden slechts een onderdeel geweest is van de gemeente Stad-Delden.

In 1818 is het gebruik van de benaming Stad-Delden ontstaan door de splitsing in Ambt- en Stad-Delden.
Maar voor de benaming Stad-Delden is destijds niet voor niets gekozen. Delden heeft al vanaf 1333 stadsrechten en dat is niet veel steden gegeven. Zo heeft Goor binnen de Hof van Twente zelfs nog oudere stadsrechten (uit het jaar 1263), maar heeft nooit "Stad Goor" als gemeente geheten.

Zou het nu niet weer mooi zijn als Delden weer Stad-Delden genoemd zou worden bij het binnenrijden? Niet uit een nostalgische hang naar het gemeentelijke verleden, maar puur uit toeristisch/historisch oogpunt. Het zou prachtig aan kunnen sluiten bij een eventuele nieuwe status van onze oude kern als beschermd STADsgezicht en het idee van de gemeente om Delden als historische kern van de Hof van Twente aan te wijzen. (Zie ook het krantenartikel van 8 maart hierover).

Zover ik mij kan herinneren was Stad-Delden ooit de enige in het rijtje gemeentes van Nederland welke met het voorvoegsel "Stad" aangeduid werd, waarop men hier met recht wel een beetje trots op was. Een ander historische stadje, zoals bijv. Naarden-Vesting geeft ook direct een duidelijke verwijzing naar het verleden en een beeld van wat de bezoeker op dat vlak mag verwachten.

Dat men in Delden hier in een recenter verleden trots op was en dit ook wilde uitdragen, is wel gebleken tijdens de feestelijkheden rond het bereiken van 650 jaar stadrechten. In 1983 werd dit groots gevierd, waarbij o.a. de straten met medewerking van vele inwoners op thema waren versierd. Daarbij zijn toen ook de nodige memorabilia uitgegeven waarvan hieronder nog een paar voorbeelden te vinden zijn.

bierviltjefles

Ik ben benieuwd of dit idee breder gedragen wordt en zie uw reacties of aanvullende ideeën om Delden in toeristisch en historisch opzicht meer op de kaart te zetten graag tegemoet op ons e-mailadres Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Doe ook meer aan de poll op de voorpagina en geef uw mening!

Namens de stadsraad
Hugo Extercatte

 
Terug