Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Sentiment
Sentiment

Baron zorgde voor water en het ontstaan van de Twentse zoutindustrie

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 17 maart 2012)

DELDEN - Precies. 125 jaar geleden ontdekte baron Rodolphe van Heeckeren zout water onder de wildbaan bij zijn kasteel. Een boor ploeg was destijds al een jaar bezig drinkwater aan te boren. Toen een  diepte werd bereikt van 800 voet spoot het - zoute - water vier me ter hoog de lucht in. De Wereldkroniek nam vervolgens een nieuwsbericht uit Dag blad Tubantia over en dat bewoog  een ondernemer uit het westen van het land te onderzoeken of hij zout kon winnen uit de Twentse bodem. "Daaruit is toen de zoutindustrie ontstaan die aan duizenden mensen werk biedt", vertelt voorzitter Hans Breukink van het Zoutmuseum. Het museum wil een kleine expositie inrichten die herinnert aan het feit dat precies 125 jaar geleden zout is ontdekt in Twente.

Lees meer...
 
Terug

Kasteel Twickel

Afdrukken

Nalatenschap van barones van Twickel

De laatste vrouwe van Twickel, Marie Amelie Mechteld Agnes, gravin van Aldenburg Bentinck, barones van Twickel, overleed in september 1975 op het kasteel van Twickel te Delden. Sinds het overlijden in 1936 van haar man, Dr. Rodolphe Frédéric baron van Heeckeren van Wassenaer, bewoonde ze kasteel Twickel in haar eentje, want het echtpaar had geen kinderen. Er was uiteraard wel personeel op kasteel Twickel. In april 1953 richtte de barones een stichting op, waarin ze het landgoed en het kasteel onderbracht, om het op die manier te bewaren voor de gemeenschap. Bij haar overlijden bleek, dat de barones onder meer bepaald had dat kasteel Twickel in de toekomst bewoond moest blijven.

Lees meer...
 
Terug

De Zwaan krijgt oude glans terug

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 17 mei 2011)

Het deels vervallen, voormalige logement 'De Zwaan' krijgt het komende anderhalve jaar zijn oude glans terug. De nieuwe eigenaren maken er iets moois van.

Lees meer...
 
Terug