Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Filmpjes van de Stadsraad Hof van Twente Hof van Twentenaar komt er nooit

Hof van Twentenaar komt er nooit

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 23 september 2011)

GOOR - De Hof van Twentenaar bestaat niet en hij komt er ook niet. Inwoners van de fusiegemeente

Hof van Twente zijn na tien jaar nog steeds Deldenaren, Gorenaren, Markeloërs, Diepenheimers enzovoort. En dat is ook niet erg, was gisteravond de algemene opvatting van deelnemers aan het symposium '10 jaar Hof van Twente' in het gemeentehuis in Goor. Maar deze inwoners moeten zich wel realiseren dat het bestuurlijke Hof van Twente besluiten neemt die voor hen allemaal van belang zijn.  Juist door samen te werken binnen de gemeente kun je sterker worden, is de boodschap van panellid, commissaris van de Koningin en oud-burgemeester van Hof van Twente Ank Bijleveld.

En die samenwerking krijgt al steeds meer vorm. Denk aan carnavalsverenigingen, Hofkoren en sportclubs. Dat was tien jaar geleden wel anders, toen de bevolking zich massaal verzette tegen de gemeentelijke fusie van Stad en Ambt Delden, Goor, Diepenheim en Markelo .

Ook interim-burgemeester Jeroen Goudt ziet samenwerking in de komende tien jaren als noodzakelijk. De eigen identiteit kwijtraken, dat hoeft niet, maar samenwerken op het gebied van sport en cultuur kan wel. "We hebben wel raadsleden nodig die Hofbreed denken", voegde hij eraan toe. En juist dat punt had voormalig PvdA-raadslid Robert Ros daarvoor aangekaart in zijn bijdrage aan de discussie. De situatie van raadsleden was - en is soms nog - verre van ideaal omdat zij hun achterban hebben in één van de kernen of buurtschappen van Hof van Twente. "Bij elk besluit voelen zij de hete adem van de achterban in hun nek. Dat is geen gezonde situatie. Ze moeten uiteraard wel antennes hebben in de samenleving."

Oud-raadslid Arie Mulder uit Delden vroeg zich als toehoorder af waarom meer afstand tot de burger goed kan zijn, zoals sommige panelleden beweerden. Ank Bijleveld: "Om tot besluitvorming te komen, is het nuttig om even afstand te nemen van een bepaald probleem in een kern. Dat wil niet zeggen dat je afstand hebt tot de burgers."

CDA-raadslid Harry Scholten ziet dat de inwoners van de verschillende kernen en buurtschappen langzaam aan elkaar wennen. Hengeveldenaren gingen vroeger niet over het kanaal richting het 'rooie' Goor. "Maar nu zie je ze in Goor in een restaurantje zitten. En ook de Markeloërs komen tegenwoordig 'over de berg'.

 
Terug