Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Filmpjes van de Stadsraad Zwembad Veel vragen in commissie bij collegevoorstel over zwembad

Veel vragen in commissie bij collegevoorstel over zwembad

Afdrukken

(Bron: Hofweekblad)

Goor - Niet bij de VVD. Deze coalitiefractie zegt voluit ja tegen het voorstel van het college om de Whee in Goor te sluiten en de Vijf Heuvels in Markelo te renoveren en uit te breiden met een wedstrijdbad. Daarnaast mag ook het buitenbad in Delden worden opgeknapt. Mevr. Bruins voegde er wel aan toe, dat er voor zover mogelijk, energiebesparende elementen bij de uitbreiding en renovatie mee moeten worden genomen.
Op dezelfde lijn zat dhr. Hoekstra van de Burger Partij Hof. Hij was van mening, dat het voor sporters geen enkel probleem is de afstand Goor-Markelo te overbruggen.
Ook dhr. Willems van D66 schaarde zich achter het college. Om het zwembad in Markelo voor meer mensen aantrekkelijk te maken, leek het hem een goed idee iets aanvullends aan het zwembad toe te voegen. "Iets dat veel mensen aantrekt".
De vierde en voorlopig de laatste voorstander van uitbreiding van het zwembad in Markelo was dhr. Nijenhuis van Gemeente Belangen. Hij had op de kaart een passerpunt op het Markelose zwembad geplaatst en het andere deel op het centrum van Goor. Daarna had hij een cirkel getrokken en geconstateerd, dat het Markelosebroek net zo ver verwijderd was van het zwembad als het centrum van Goor. "Wat is dichtbij?", vroeg hij zich af.


Het leek hem een goed idee om vooral in de zomer, de bus vanuit Goor via het zwembad te laten lopen.
Het standpunt van mevr. Schrooijen van de SP week duidelijk af van dat van de vorige sprekers. Zij bleef bij een door de raad eerder gehuldigde opvatting, dat Goor een nieuw zwembad waard was. Veel Gorenaren delen volgens haar deze opvatting. Mensen die niet direct de barricaden opgaan om deze opvatting te verkondigen. "We moeten juist de mening van die categorie mensen meenemen, die over het algemeen te weinig voor zichzelf op komt".
Het argument, dat Markelo zou profiteren van de grote concentratie toeristen aldaar wuifde ze weg. "Wij zijn als gezin vaak wezen zwemmen in Markelo. Als het met het weer maar even niet mee zat, kon je de zwemmers tellen op de vingers van een hand".
De grote fracties, CDA en PvdA waren er nog niet uit. Dhr. Scholten twijfelde over het financieel voordeel van het Markelose zwembad t.o.v. een nieuw bad in Goor. "Voordat Markelo in gebruik gaat zijn we, als het een beetje tegen zit, 5 jaar verder. In de tussentijd moeten we de Whee wel openhouden. Het financieel voordeel is dan al weg".
Het CDA wil dus alleen één van de drie baden sluiten als er duidelijk voordeel te halen is. Zijn fractiegenoot Rikkert had wel een standpunt bepaald. Rondom de geplande locatie voor de bouw van een nieuw bad in Goor, naast sporthal de Mossendam, wonen volgens hem veel gezinnen met kinderen. "Dat levert veel bezoekers op, want ik zie nog niet, dat deze ouders hun kinderen naar Markelo laten fietsen".
VVD-leider, mevr. Bruins sprak hem tegen. "Jonge kinderen worden normaal gesproken gebracht en daarbij is volgens mij de route over het fietspad naar Markelo veiliger dan die door het Goorse centrum".
PvdA-leider Rijkens trachtte zich te verplaatsen in de positie van een ondernemer die een zwembad moest bouwen in de Hof. Hij twijfelde er niet aan dat deze de keuze zou laten vallen op Goor. "Want het zwembad zal het toch moeten hebben van de bezoekers uit Goor". De keus voor Markelo zou wel eens tot gevolg kunnen hebben, dat de exploitatie in het geding komt.
De tegengestelde beweringen van het onderzoeksbureau SEMAD trok hij in twijfel, vooral ook omdat deze club ook zelf zwembaden bouwt. "Net zoals de slager die zijn eigen vlees keurt".
Hij besloot met de opmerking het sneu en cynisch te vinden dat de grootste kern in de Hof z'n zwembad dreigt kwijt te raken.
Naast de kwestie van de sporthal in Diepenheim komt ook de zwembadkwestie volgende week dinsdagmiddag in de gemeenteraad.

Tekst: Jan Schoneveld

 
Terug