Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Spoorwegen Onrust over onderzoek goederentreinen

Onrust over onderzoek goederentreinen

Afdrukken

(Bron: De Stentor 14 januari 2011)

DEN HAAG/ARNHEM/ZWOLLE - Onder bestuurders in Overijssel en Gelderland en in de Tweede Kamer is onrust ontstaat over het aangekondigde onderzoek naar de gevolgen voor mens en milieu van extra goederentreinen over bestaand spoor in Oost-Nederland.

De vrees groeit dat deze milieu-effect-rapportage (mer) helemaal niet wordt uitgevoerd, terwijl de Tweede Kamer dat met een motie van ChristenUnie en PVV wel heeft afgedwongen.

De situatie was voor Tweede-Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie aanleiding de kwestie vanmorgen aan de orde te stellen tijdens een commissievergadering. Hij vroeg met steun van de andere Kamerfracties opheldering bij minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus over uitvoering van de motie.

"Het lijkt er op dat ze de mer overslaat en dat druist volledig in tegen de wens van de Kamer. Het plan meer goederentreinen door Oost-Nederland te laten rijden, raakt veel steden, dorpen, kernen en natuurgebieden. De gevolgen moeten zorgvuldig in kaart worden gebracht", vindt Slob.

Volgens het Zwolse Kamerlid ligt er bij de provincies Gelderland en Overijssel een gezamenlijke brief klaar waarin de minister ook om opheldering wordt gevraagd. De verantwoordelijk gedeputeerden waren gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

De Tweede Kamer debatteerde in november uitvoerig over het plan dagelijks zestig tot tachtig goederentreinen extra te laten rijden over bestaand spoor in Oost-Nederland. Veel aandacht ging daarbij uit naar de situatie in Deventer. De uitkomst was dat die treinen er moeten komen, om het spoor elders te ontlasten, maar dat er alles aan zal worden gedaan om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Zo nam de Kamer de motie aan van Slob van de ChristenUnie en - de inmiddels opgestapte - James Sharp van de PVV om een milieu-effect-rapportage te maken. Ook steunde de Kamer een motie van het CDA om er voor te zorgen dat lokale leefbaarheid en bereikbaarheid in Oost-Nederland behouden blijft.

Gedeputeerden Marijke van Haaren (Gelderland) zei eerder dat er volgens haar een miljard euro nodig is om de dorpen aan de IJssellijn leefbaar te houden, terwijl hiervoor tot dusver 150 miljoen euro berekend is.

 
Terug