Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Spoorwegen Nu al ernstige trillingshinder langs het spoor

Nu al ernstige trillingshinder langs het spoor

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia 14 oktober 2010)

Hengelo/Borne - De aantallen zijn nauwelijks voor te stellen. Nu rijden er iedere dag gemiddeld twaalf goederentreinen over de Twentelijn van Deventer naar Oldenzaal. Dat aantal gaat flink omhoog. Temminste, als de plannen doorgaan. Het plan waar het allemaal om draait heet het Ambitiedocument Oost inzake Programma Hoogfrequent Spoor. Volgens dat PHS rijden er straks tachtig goederentreinen per etmaal over de Twentelijn. En dat worden er in de praktijk mogelijk nog meer De Hengelose wethouder Jan Bron heeft onlangs al een getal van 104 goederentreinen per etmaal genoemd dat in 2020 dwars door de stad zal denderen.

Op de gemeentehuizen van Hengelo en Borne zien ze de gevolgen van de enorme toename van het goederenvervoer met angst en beven tegemoet. Passagiersvervoer over het spoor komt zonder meer in de knel. De spoorbomen van de overwegen in Borne en Hengelo gaan straks meerdere keren per uur voor langere tijd naar beneden. De overlast over inwoners van Hengelo en Borne neemt enorm toe. Dat laatste weten Hans Winters en Herman Aalderink zeker. Ze zijn adviseurs specialistische milieutaken bij de gemeente Hengelo en weten veel van de onderzoeken naar overlast door treinen in Hengelo en Borne.

Mensen die in de buurt van het spoor wonen klagen meer over de trillingen dan over het lawaai, zegt Winters. En, zegt hij, goederentreinen veroorzaken aanzienlijk meer trillingen en lawaai dan passagierstreinen. Onderzoek in woningen in de Tuindorp- en Tapuitstraat, Drienerbeek- en Woolderesweg in Hengelo en de Van Galenstraat en Azelosestraat in Borne heeft uitgewezen dat er nu al sprake is van ‘matige hinder’, ‘hinder’ en ‘ernstige hinder.’ Trillingshinder dus.

Rammelende koffiekopjes op tafel als de lange goederentrein met grint, staal, auto’s of containers voorbijrijdt, dat soort dingen. ,,Soms gebeurt het dat het bed in de slaapkamer verschuift door de trillingen” , zegt Winters. Tot schade aan de woningen hebben de trillingen – nog – niet geleid. Nieuwere woningen hebben minder last van trillingen dan de oudere huizen.

 

 
Terug