Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Spoorwegen D66: 'Nee tegen Twentekanaallijn'

D66: 'Nee tegen Twentekanaallijn'

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 7 februari 2012)

D66 in de Hof van Twente is te¬gen een toename van het goederen vervoer over het spoor door Delden en Goor. De zogeheten 'Twentekanaallijn', die spoorwegbeheerder ProRail in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) wil realiseren, mag er wat de D66-fractie betreft niet komen.
HOF VAN TWENTE - "Onze fractie maakt zich grote zorgen over onze Hof', zegt woordvoerder André de Visser. "De plannen van Pro¬Rail betekenen nogal wat. Sommige stukken krijgen dubbelspoor. Elektrische bovenleidingen worden aangelegd. En volgens verwachting komen ieder etmaal tachtig ,goederentreinen door onze Hof. Ieder kwartier een trein, een goederentrein, naast de gewone treinen. In de nabije toekomst worden dat er nog meer en nog vaker:. Mogelijk zelfs met gevaarlijke stoffen.


,D66 ,vreest aantasting van de leefomgeving, de woning en de nachtrust van veel Deldenaren en Gorenaren. Ze krijgen te maken met overlast (foor trillingen en geluid. De fractie roept inwoners op om in actie te komen. Ze wil met haar Statenleden de Provinciale Staten en de landelijke ,politiek overtuigen. "We willen de plannen een halt toeroepen. Het moet anders", aldus de partij.'


Het Programma Hoog, Frequent Spoorvervoer staat vanavond centraal tijdens een inloopavond in het gemeentehuis in Goor. Het ministerie van .Infrastructuur 'en Milieu en ProRail geven er tussen 17.00 uur en 20.00 uur een toelichting. Daarbij komen ook de onder zoeken aan bod die in dit kader in de regio worden uitgevoerd. In loopavonden zoals die van vanavond zijn of worden overal in de regio gehouden.


,Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Om de doorstroming van het goederenvervoer te bevorderen loopt één route door Oost-Nederland. Op dit moment rijden er geen goederentreinen op de spoorlijn tussen Zutphen en Hengelo (de Twentekanaallijn), met uitzondering van enkele treinen van Elementis. De spoorlijn' maakt deel uit van een onderzoek of en op welke wijze er veel goederentreinen over kunnen gaan rijden'. Met name inwoners van Goor en Delden krijgen ermee te maken omdat de spoorlijn dwars door deze kernen loopt. ProRail meldt zelf dat er ook treinen met gevaarlijke stoffen kunnen gaan rijden.

 
Terug