Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Gemeenteraad Burgemeester Hans Kok verlaat de Hof van Twente.

Burgemeester Hans Kok verlaat de Hof van Twente.

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia 2 februari 2011)

Veel begrip voor moeilijke beslissing

GOOR - "Het is heel triest dat hij weg gaat", zegt fractievoorzitter Fred Rijkens van de PvdA. "Maar ik respecteer zijn stap." Rijkens vindt dat zo snel mogelijk een interim-burgemeester het stokje van Kok moet overnemen. "De gemeentesecretaris gaat weg en er komen forse bezuinigingen op ons af. Ik maak me daar zorgen over.
We zouden een krachtdadig opvolger moeten hebben."

De gemeente Hof van Twente moet de komende jaren miljoenen euro's minder uitgeven. Een plan om verenigingen en instellingen flink te korten is in de maak. Ook zouden huren van openbare gebouwen als De Reggehof en de Laarschool flink omhoog moeten, terwijl uitgaven zoals voor de wet maatschappelijke ondersteuning, dalen.

De Commissaris van de Koningin, Ank Bijleveld, zou zo snel mogelijk op zoek moeten naar een interim-burgemeester. "Zij staat bekend als een doortastende oud-burgemeester van Hof van Twente. Zij zou snel met een oplossing moeten komen." Rijkens vindt dat daarbij niet exact naar de regeltjes van de procedures hoeft te worden gekeken. "De bezuinigingen hebben een enorme inpact op de ambtelijke organisatie. Nu er twee cruciale figuren wegvallen moet er snel een oplossing komen."

Fractievoorzitter Harry Scholten van het CDA vindt de gang van zaken heel zuur voor Kok. "Ik heb respect voor zijn beslissing." Ook Scholten vindt dat er zo snel mogelijk een opvolger moet komen te meer omdat ook de gemeentesecretaris vertrekt. Hij zou het liefst zien dat er binnen drie weken een interim-burgemeester is aangesteld.

Gerda Bruins, fractievoorzitter van de VVD, heeft de volste begrip voor de beslissing van Kok. "Ik vind dit heel knap. Zo'n besluit nemen is niet makkelijk." Zij wijst er op dat na het vertrek van oud-burgemeester Ank Bijleveld naar de Tweede Kamer de gemeente Hof van Twente lange tijd zonder burgemeester zat. "Een vrij lange procedure is toen doorlopen. Dat is nu absoluut ongewenst."

Alice Olde Reuver of Briel van D66 vindt een uitgebreide sollicitatieprocedure overbodig. Volgens haar kan er snel een nieuwe interim-burgemeester komen als een voorstel door de fractievoorzitters is goedgekeurd. "Jan Mans is snel tijdelijk burgemeester van Maastricht geworden na het vertrek van Gerd Leers."

Sandra Schrooyen van de SP is ronduit geschrokken van de beslissing. Maar zij kan zich de beslissing heel goed voorstellen. "Er rust een enorme druk op hem door de bezuinigingen en de veranderingen in de organisatie en als je daar last van ondervindt dan moet je kiezen." Harrie Hoekstra van Burgerpartij Hof heeft net als Kok een hartinfarct gehad. "Er zou heel wat op hem af komen. Ik kan me zijn beslissing goed voorstellen."

 
Terug