Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Duurzaamheid Burgemeester Goudt heeft eerste duurzame tas in ontvangst genomen

Burgemeester Goudt heeft eerste duurzame tas in ontvangst genomen

Afdrukken

(Bron: Stadsraad Delden, 17 oktober 2012)

Afgelopen maandagavond was het zover; na een periode van voorbereiding hebben we de eerste tas aan onze burgemeester uit kunnen reiken. Vanaf volgende week zal Scouting Delden ervoor zorgen dat deze tas ook bij u in de bus valt. Wij vertrouwen erop dat u hier veel plezier van zult hebben en dat deze tas het straatbeeld in Delden op ludieke en duurzame wijze zal vullen.

Het was een bijzonder geslaagde avond waarin veel betrokkenen en gemotiveerde Deldenaren bij elkaar kwamen. Als opening werd nog even de film duurzaam dorp gepresenteerd, waarin nogmaals duidelijk werd hoe mooi we Delden daarmee op de kaart gezet hebben. Vervolgens hadden we Andre van der Zee van Beleefmedia (en RTV Oost presentator) bereid gevonden om de avond aan elkaar te praten. Dit deed hij o.a. middels een interview met zowel de burgemeester als ondergetekende, waarna wij de eerste tas konden presenteren en overhandigen. Daarna werden er een aantal indrukwekkende en soms schokkende dia’s en films getoond over de stand van zaken aangaande onze wereldwijde plastic overschotten. Wist u bijvoorbeeld dat er in onze zeeën een plastic ‘vlek’ van ongeveer de oppervlakte van de Verenigde Staten met een dikte van 10 meter drijft? Dat hierdoor per jaar circa honderdduizend dieren de dood vinden?

Genoeg redenen om ons bewust te worden van kleine verbeteringen en deze tas is daar een zeer concreet voorbeeld van. Wij kozen drie speerpunten die we van belang vonden bij de ontwikkeling van een duurzame tas. Dit waren ‘duurzaamheid in fabricatie’, ‘duurzaamheid in gebruik’ en enige mate van ‘gadget waarde’ (oftewel het moest een leuke tas worden). Met onvermoeibare inzet van Henk Schulten uit ons bestuur, onderzoek van Saxion studenten, hulp van onze tassenleverancier Kerklau, Straver reclame en niet in de laatste plaats onze vaste steun en toeverlaat Clemens Geerdink van het Hofweekblad, hebben wij dit project met onze gewonnen duurzaamheidsprijs kunnen realiseren.

Burgemeester Goudt toonde ook nadrukkelijk zijn enthousiasme over deze specifieke duurzame tassenactie om Delden als ‘groene stad’ te positioneren en heeft toegezegd de tas per direct te gebruiken voor zijn eigen wekelijkse boodschappen. Wij hadden zowel hem als de jeugdige prijswinnaar van onze duurzaamheidsquiz reeds op gang geholpen door twee tassen te vullen met heerlijke Deldense streekproducten.

Tenslotte was het goed om te zien dat ook de voorzitter van de Deldense Ondernemersvereniging aanwezig was, die in overleg met overige ondernemers binnen onze Stad, ook mee wil denken over verdere inzet van deze tassen, omdat ze niet alleen duurzaam zijn, maar ook onderscheidend richting klanten en bezoekers van onze Stad.

Al met al is het een ‘small step for mankind’, maar je moet ergens beginnen en namens mijn mede vrijwilligers van de Stadsraad wens ik alle huishoudens in Delden alvast veel plezier toe met deze unieke tas!

Binne Visser

Voorzitter Stadsraad Delden

 
Terug