Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Duurzaamheid Delden is nu al een beetje winnaar

Delden is nu al een beetje winnaar

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 29 oktober 2011)

DELDEN - De verkiezingen lopen nog. Toch heeft Delden al een beetje gewonnen. Want mocht de stad buiten de boot vallen bij de verkiezingen van het Duurzaamste dorp van Overijssel en mocht de hoofdprijs van 200.000 euro aan de stad voorbijgaan, dan nog is er een goede kans dat de plannen worden uitgevoerd.

Verschillende ondernemers staan positief tegenover het idee om met een elektrische auto mensen rond te rijden in Delden en de provincie heeft toegezegd te adviseren bij het aanboren van subisidies voor de aanschaf van zonnecollectoren voor zwembad De Mors.

"Ik denk dat we een goede kans maken", zegt Frank Muthing van de Stadsraad Delden. Hij is docent en onderzoeker op het gebied van energiezuinige huizen aan de Saxion Hogeschool Enschede. "Onze inzet is de hoofdprijs. Onze plannen zijn concreet, innovatief en goed haalbaar en daar kijkt de vakjury onder leiding van Ruud Lubbers naar." Afgelopen maandag was de uitzending van het pro-motiefilmpje van Delden, waarna het aantal uitgebrachte stemmen op de web site jijenoverijssel.nl slechts licht steeg. "We gaan nog flyers verspreiden en spandoeken ophangen in de Langestraat."
"We gooiden hoge ogen bij de vakjury", constateert Muthing.

"Ruud Lubbers vond onze tassenactie die plastic zakken moet vervangen een goed initiatief." Delden kreeg al een bedrag van 25.000 euro omdat het door de eerste ronde kwam. Met dat geld zijn de tassen met het oude gemeentewapen van Stad Delden gekocht. "De jury kijkt of wij voldoende draagvlak hebben bij de bevolking en of we veel energie besparen. Maar ook moeten onze initiatieven kosten besparen.

Als ons plan doorgaat besparen we zo'n 65 procent van de energiekosten op het zwembad." Ook staat het bedrijfsleven positief tegenover het plan voor de aanschaf van twee elektrische auto's waarmee bijvoorbeeld oudere mensen worden vervoerd en jonge gezinnen boodschappen 'kunnen laten halen.

"Ik denk dat we quitte spelen als mensen een abonnement nemen voor twintig euro per jaar en vier euro per rit betalen." Als Delden de hoofdprijs wint is er geld voor de aanschaf van de twee wagens (zo'n 80.000 euro) en het plaatsen van laadpalen. "Winnen we niet dan kunnen we misschien toch een auto aan-schaffen met hulp van het bedrijfsleven.

Op 1 november sluit de stemronde waarna bekend' wordt gemaakt welke drie plaatsen de meeste stemmen kregen. De vakjury kiest de winnaar in een live-uitzending op 21 november op RTV Oost.


 

 
Terug