Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Duurzaamheid Delden gaat voor 'duurzaamste stad'

Delden gaat voor 'duurzaamste stad'

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 23 oktober 2011)

De Stadsraad Delden maakt zich op voor de strijd rond de duur¬zaamste stad van Overijssel. De nominatie is binnen, maar de hoofdprijs van twee ton lonkt. De plannen zijn al gemaakt.

DELDEN - De Stadsraad van Delden heeft 25.000 euro verdiend met het project Duurzaam Delden van de provincie Overijssel. Met het geld koopt de Stadsraad jute tassen met het logo van de voormalige gemeente Stad Delden. De nieuwe tassen moeten de plastic zakken vervangen, een belangrijke vervuiler van het milieu. "De jute tassen gaan twee of drie jaar mee", zegt voorzitter Binne Visser van de Stadsraad. "In 1997 was Delden de groenste stad van Europa nu willen we graag de duurzaamste stad worden."

Met het geld, dat de Stadsraad kreeg voor de nominatie koopt een aannemer een speciale warmtepomp voor zwembad De Mors dat de komende maanden wordt gerenoveerd. De pomp zet koele lucht om in warmte voor de douches. Volgens Frank Muthing van de Stadsraad Delden werkt de warmtepomp als een omgekeerde koelkast. De installatie zorgt er voor dat warmte wordt geproduceerd uit koude. Daarmee bespaart het zwembad aanzienlijk op de stookkosten en kan het toe met veel minder aardgas. Het systeem is geschikt voor een aansluiting op zonnecollectoren. Maar die komen er alleen wanneer de Stadsraad de hoofdprijs binnensleept van 200.000 euro.

Het derde onderdeel van het duurzaamheidsplan is de aanschaf van twee elektrische auto's. Het idee is om jonge mensen via een maatschappelijke stage boodschappen te laten halen. "Vanuit het woonservicegebied Delden kwam het initiatief om ouderen in een busje naar het centrum te brengen voor de boodschappen. Wij kwamen op het idee om dit project uit te breiden en ook iets te doen voor jonge mensen. Het komt vaak voor dat mensen geen tijd hebben om boodschappen te doen. Wanneer zij een abonnement nemen kunnen we misschien kostendekkend zijn. Maar dan moeten we wel de hoofdprijs winnen om de auto's te kunnen kopen."

Tot 1 november kan worden ge stemd op het project Duurzaam Delden via www.jijenoverijssel.nl. RTV Oost zendt op 24 oktober een promotiefilm over Delden uit waarin het plan aan de orde komt.

 
Terug