Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Duurzaamheid Delden, naast groene stad dit jaar ook duurzaam?

Delden, naast groene stad dit jaar ook duurzaam?

Afdrukken

(Bron: Stadsraad Delden, 11 oktober 2011)

Delden, naast groene stad dit jaar ook duurzaam?

Delden - Duurzaam Delden. De twee woorden vormen een mooie eenheid, bijna poëtisch te noemen. Maar of Delden zich dit jaar zo mag gaan noemen is nog de vraag.

De wedstrijd

Voor het tweede jaar op rij organiseert de Provincie Overijssel de wedstrijd ‘Duurzaam Dorp Overijssel’. In de wedstrijd moeten dorpen een idee bedenken om hun eigen dorp of buurt energiezuiniger, schoner en duurzamer te maken. Dit jaar hebben zeventien dorpen zich aangemeld, waarvan er acht door een vakkundige jury zijn geselecteerd om mee te dingen naar de hoofdprijs. De dorpen kunnen diverse prijzen in de wacht slepen; een publieksprijs (de prijs voor het dorp dat de meeste publieksstemmen via de website krijgt) van € 50.000,- en een hoofdprijs van € 200.000,-. Hiervoor bekijkt een vakjury of de plannen goed aansluiten aan een aantal criteria. Het moet iets opleveren voor de mensen (people). Het moet economisch rendabel zijn (profit) en het moet het milieu niet extra belasten (planet). Volgens Frank Muthing, secretaris van de stadsraad, sluit hun plan hier nagenoeg perfect op aan.

Duurzaam Delden
In 1997 werd Delden als ‘groenste stad’ aangemerkt, maar dit jaar wil zij graag bewijzen dat ze ook de ‘duurzaamste’ is.
De plannen, waarmee Delden meedingt, omvatten drie onderwerpen;
- De renovatie van buitenzwembad ‘De Mors’
- Het bannen van plastic tassen en het invoeren van duurzame tassen
- De invoer van twee elektrische auto’s voor ouderenvervoer en goederenvervoer

Renovatie buitenzwembad ‘De Mors’

‘De renovatie van het buitenzwembad is reeds toegekend door de gemeente en men is al bezig met grootschalige renovatie van het bad’, aldus dhr. Muthing. ‘Om duurzaamheid te realiseren binnen het zwembad willen we, naast de vervanging van de baden en het water, een nieuwe warmtepomp installeren. Dit is al mogelijk met het geld dat de stadsraad nu heeft. Wanneer Delden de titel ‘Duurzaam Dorp 2011’ in de wacht sleept, gaan we investeren in waterbesparing en het plaatsen van zonnecollectoren om het douchewater te verwarmen. ‘

Duurzaam verpakkingsmateriaal

‘De plastic tassen, die vaak maar één keer worden gebruikt en daarna bij het vuilnis of, erger nog, op straat terechtkomen, willen we graag bannen uit Delden. Daarvoor in de plaats willen we de mensen gebruik laten maken van duurzame jute tassen. Het productieproces van jute is niet bepaald duurzamer dan het productieproces van plastic tassen, maar het feit dat de jute tas keer op keer gebruikt kan worden voor diverse doeleinden, maakt de tas een stuk duurzamer. In het begin willen we de tassen gratis aanleveren bij klanten, waardoor we een stukje van het prijzengeld willen gebruiken voor de financiering van de productie van de tassen. Op termijn willen we een kleine vergoeding, wat niet in de buurt komt van de kostprijs, voor de jute tassen vragen’, volgens dhr. Muthing. ‘Op de tassen komt een duurzaamheidslogo te staan. Het logo bevat het oude wapenlogo van Delden. De gele boom, die zichtbaar is in het wapen, is groen gemaakt om het duurzaamheidsaspect te benadrukken. De reden om het logo toe te passen is, zodat het voor de toeristen die ons dorp komen bezoeken, ook een interessant item wordt.’

Elektrisch vervoer
Als laatste wil de Stadsraad graag twee elektrische auto’s aanschaffen en twee laadpalen plaatsen om de auto’s van stroom te voorzien. Hier heeft zij € 100.000,- voor begroot. Het doel van de auto’s is om ouderen, die aan de rand van Delden wonen, te vervoeren naar het centrum van hun plaats. Daarnaast kan het worden ingezet als een soort boodschappendienst. Het gewenste product of de gewenste boodschappen worden afgeleverd op het gewenste adres.
Aangezien de twee laadpalen niet in directe zin duurzaam energie opwekken, wil de raad met een aantal, te plaatsen, zonnepanelen de hoeveelheid energie opwekken die de elektrische auto’s aan energie kosten.

Publieksprijs
Bent u het eens met de plannen van de stadsraad Delden? Breng dan uiterlijk 1 november uw stem uit via de website www.jijenoverijssel.nl, onder het kopje ‘duurzaam dorp’. Het enige dat nodig is om een stem uit te brengen, is een geldig e-mailadres.
Mocht u nog meer te weten willen komen over de plannen van Duurzaam Delden, kijk dan 24 oktober naar het promotiefilmpje van de stadsraad Delden bij TV Oost.
Van 7 tot 18 november kunt u bij TV Oost kijken naar de finale van ‘Duurzaam Dorp 2011’ en op 21 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Voetbalclinic
Samen met de voetbalverenigingen Rood-Zwart en SV-Delden, FC Twente en de provincie Overijssel, organiseert de Stadsraad Stad Delden een voetbalclinic op zaterdag 29 oktober van 15.30 - 16.30 uur op het hoofdveld van Rood-Zwart. Op dat tijdstip komt het eerste dameselftal van FC Twente langs (het elftal dat Champions League speelt) om te trainen met allemaal voetballertjes in de leeftijd van 6-12 jaar. Het zal een leuke happening worden, waarbij jong en oud is uitgenodigd om te kijken!              

Bron

 
Terug