Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Burgers houden stappers in de gaten

Burgers houden stappers in de gaten

Afdrukken

(Bron: TCTubantia 2 maart 2011)

De politie Twente wil burgers in Hengelo, Borne en Hof van Twente betrekken bii het tegengaan van vernielingen die gepleegd worden tijdens uitgaansnachten. Daarvoor wordt het project 'Nachtwacht' nieuw leven ingeblazen.

Burgers die fungeren als de 'ogen en oren' van de politie. Dat is de opzet van het project 'Nachtwacht' waarmee de politie op korte termijn wil beginnen in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Het project houdt in dat wijkbewoners gezamenlijk tijdens een actienacht gaan posten in hun eigen straat of buurt. Doel is om vernielers en veroorzakers van overlast op heterdaad te betrappen. Tijdens een actienacht wordt een telefoonlijn opengesteld die wijkbewoners kunnen bellen en die in directe verbinding staat met de politieagenten die het dichtst in de buurt zijn. Ook zet de politie extra personeel in bij actieve deelname van wijkbewoners. Daarmee is de kans groter dat vernielers meteen worden opgepakt. Het is niet de bedoeling dat burgers zelf daders aanhouden of achtervolgen. 'Horen, zien en bellen', dat is wat de politie verwacht van wijkbewoners. Daders kunnen direct voor eventuele schade aansprakelijk worden gesteld als er aangifte wordt gedaan van vernieling.

Het project richt zich met name op wijken rond de uitgaanscentra'(bijvoorbeeld de Hengelose dichtersbuurt) en straten waar uitgaandejeugd langskomt op weg van huis naar het centrum en omgekeerden die getroffen worden door vernielingen. Zoals het aftrappen van autospiegels of het vernielen van tuinen en bushokjes. Vaak
constateren burgers of politie de dag erna een spoor van vernielingen in een buurt of straat. Dan is het meestal te laat om daders te traceren waardoor wijkbewoner met een schadepost blijven zitten

Ook ontstaan daardoor onveiligheidsgevoelens en neemt het woongenot af. De politie wil dat probleem nu dus samen met wijkbewoners gaan aanpakken in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Een aantjaren geleden draaide het Project 'Nachtwacht' ook al eens in Hengelo, onder andere in de Hengelose Es en 't Wilbert. Met succes, aldus de politie. ,,Helaas is de afgelopen tijd gebleken dat in bepaalde straten in voornameliik Hengelo het aantal vernielingen is toegenomen en dat dit probleem aangepakt moet worden". Het project val of staat met deelname van wijkbewonders. De politie zal bewoners van straten die op de route liggen van uitgaansjeugd actief gaan benaderen. Hoe meer mensen er meedoen, des te korter is het aantal uren dat ze hoeven te posten. Bewoners van straten waar regelmatig vernielingen worden gepleegd en die willen meedoen kunnen ook zelf contact opnemen met de wijkagent. Actienachten kunnen alleen doorgaan bij voldoende deelname.

 
Terug