Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's "Stad eerder beschermen"

"Stad eerder beschermen"

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia  27 januari 2011)

DELDEN - Een deel van de aanwezigen wil dat het gemeentebestuur in een veel eerder stadium het middeleeuwse stadshart beschermt.
Naar verwachting duurt het anderhalf jaar voordat de procedures zijn doorlopen, het bestemmingsplan is aangepast en het centrum van Delden definitief een beschermd stadsgezicht is. Dat duurt volgens sommigen te lang.

"Ik weet niet of het handig is dat het historische centrum op korte termijn al wordt beschermd", zegt Sijbom die over de materie eerst in het gemeentehuis met specialisten wil overleggen. "Een vroegtijdige bescherming betekent dat kleine wijzigingen aan panden in een zwaardere regime terecht komen. Een melding doen van het plaatsen van een dakkapel is dan niet meer voldoende." Volgens Sijbom moet de opdrachtgever in dat geval een uitgebreid plan laten maken waarvoor hij ook leges aan de gemeente moet betalen. Sijbom zelf wil het liefst de anderhalf jaar durende procedure afwachten.

Ook vroegen enkele aanwezigen of de gemeente de begrenzing van het beschermde stadsgezicht kon uitbreiden met de omgeving van de Dr Gewinstraat en de Werdmuller van Elggstraat. Enkele aanwezigen luchtten hun hart en vonden de bouw achter de nieuwe Hema, de Stadshagen en de Rabobank een aanfluiting. Zij hielden hun hart vast bij de bouw van het nieuwe verpleeghuis Sint Elisabeth.

Ook is gesproken over de toekomst van het voormalige stadhuis aan het Ressingplein. Ontwikkelaars werken op dit moment aan plannen. Medio februari buigt een selectiecommissie over de voorstellen waarna de commissie begin maart een voorkeur naar voren schuift. Het gemeentebestuur zal via internet het hofpanel raadplegen over de varianten, waarna de gemeenteraad een besluit neemt over de verkoop van het gebouw.

 
Terug