Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Partijen Ressingplein lijnrecht tegenover elkaar in glasbak-discussie

Partijen Ressingplein lijnrecht tegenover elkaar in glasbak-discussie

Afdrukken

De bijeenkomst die op maandagavond op initiatief van de gemeente is gehouden over de toekomstige locatie van de glasbak op het Ressingplein, heeft niet tot een oplossing geleid. Leo van Egmond en Luuk Mulder, de initiatiefnemers van het Plan Paviljoen, en Frans Schneider, eigenaar van het voormalige fabriekspand met acht winkels en omliggende grond, kwamen niet nader tot elkaar in de zoektocht naar een geschikte locatie. Wethouder Harry Scholten gaf tijdens de bijeenkomst aan dat de gemeente deze week een keuze maakt. Daarbij worden twee opties bekeken: de plaatsing van twee ondergrondse glascontainers op enkele meters van de plek waar de glascontainer nu staat of de verwijdering van glascontainer van het Ressingplein. Een compleet milieueiland is door ruimte gebrek voorlopig van de baan.

Initiatiefnemers Plan Paviljoen

Leo van Egmond en Luuk Mulder lieten eerder al weten niet aan de bouw van het Paviljoen te beginnen voordat de glasbak van het terrein is verdwenen. Het duo kreeg vorig jaar ook de toezegging van de gemeente dat de bak zou worden verplaatst. Een paar meter naar rechts is voor de initiatiefnemers echter geen acceptabele oplossing. In het voormalige stadhuis moet onder andere een horecagelegenheid komen en een glasbak naast het terras is niet gewenst. Op maandagavond gaf Mulder nogmaals aan dat ze alles uit de kast zullen trekken om plaatsing in de directe omgeving te voorkomen. Ook worden dan juridische stappen genomen.

Vastgoedeigenaar Frans Schneider

Lijnrecht tegenover de initiatiefnemers van Plan Paviljoen staat Frans Schneider, eigenaar van het voormalige fabriekspand met acht winkels en omliggende grond. Hij wil dat de glasbak blijft staan op de huidige plek. Schneider geeft aan dat de bak hier al dertig jaar prima staat en dat er geen aanleiding is om deze te verplaatsen. Op grond van de vastgoedeigenaar zijn alternatieven aanwezig maar die zijn volgens hem geen optie. Schneider vindt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de bakken en dat deze dan ook op gemeentegrond horen te staan.

Glasbak van groot belang

Op maandagavond werd er door de ruim dertig aanwezigen fel gediscussieerd over een mogelijke oplossing. De ondernemers uit de omgeving lieten daarbij weten dat een glasbak in de omgeving van groot belang is. Bij verwijdering zou de koopstroom veranderen. Onder andere een afgevaardigde van supermarkt Dirk van den Broek liet weten bang te zijn hierdoor klanten te verliezen. Een glasbak op eigen terrein zag hij echter ook niet als oplossing. Andere aanwezigen pleitten voor verwijdering van de bak. “Als de ondernemers zoveel waarde hechten aan de glasbak dan kunnen ze zelf een plekje vinden om deze te plaatsen.”

Kritiek op wethouder

Wethouder Harry Scholten sprak aan het begin van de bijeenkomst de voorkeur uit voor de plaatsing van twee ondergrondse containers op een naastgelegen parkeerplaats. Dit kwam hem vanuit de zaal op de nodige kritiek te staan. “De gemeente geeft aan dat er twee opties zijn, maar laat vervolgens duidelijk blijken geen voorstander te zijn van de verwijdering van de glasbak van het Ressingplein”, zo gaf een bewoner van de Zuidwal aan. “Dat draagt niet bij aan een open discussie.” Ook waren er aanwezigen die vonden dat andere opties onderzocht moeten worden. Scholten antwoordde daarop dat dit is gebeurd en dat dit niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. “Er is onder andere gekeken naar de Kortestraat. Het zou echter veel geld kosten om de leidingen te verleggen. Daarnaast is de buurt ook daar fel gekant tegen de plaatsing. We moeten ook nu een beslissing nemen.”

Geen perfecte oplossing

Scholten liet tijdens de bijeenkomst weten in de afgelopen maanden meerdere malen te hebben gesproken met de betrokken partijen. “Dit waren goede gesprekken, maar ze hebben niet tot een consensus geleid. Ons wordt als gebrek aan daadkracht verweten en dus gaan we nu een beslissing nemen. Daarbij zijn wij ons zeer bewust van het gegeven dat er geen perfecte oplossing is. Er zullen altijd tegenstanders zijn van de keuze die we uiteindelijk maken.”

Geraamte voormalig stadhuis

Of er snel iets zal veranderen aan de situatie omtrent het geraamte van het voormalige stadhuis, hangt af van de keuze van de gemeente. Verwijdering van de glasbak opent de weg voor een bouwstart, maar zal de gemeente op veel kritiek komen te staan van ondernemers en Frans Schneider. Plaatsing van de bakken op de naastgelegen parkeerplaats, zal mogelijk leiden tot een totale stop van de werkzaamheden in de nabije toekomst.

Stadsraad Delden

De Stadsraad Delden heeft begrip voor de standpunten van de partijen, maar roept de betrokkenen op om het belang van Delden voorop te stellen. “Wij hebben meegedacht over oplossingen en hebben ook ideeën aangedragen voor alternatieve locaties. De gemeente geeft aan dat deze plekken (waaronder de omgeving bij het station) om uiteenlopende redenen niet geschikt zijn. Nu de mogelijkheden zijn aangegeven door de gemeente willen wij nogmaals benadrukken dat het belang van Delden voor persoonlijke of economische belangen moet gaan. Of het nu rechtsom of linksom is: er moet iets gebeuren. Het zou een schande zijn als de inwoners ook de komende jaren tegen het geraamte van het voormalige stadhuis aan moeten kijken.”

Stadsraad Delden

 
Terug