Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Monumentale eik gekapt

Monumentale eik gekapt

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 24 februari 2012)

DELDEN - De monumentale eik vlakbij de hoek Villapark/Greekerinckskamp gaat tegen de vlakte. De enorme boom vormt volgens de gemeente Hof van Twente een gevaar voor de omgeving omdat hij is verzwakt.

De eik is hol van binnen en metingen wijzen uit dat de wand van de stam te dun is geworden om de grote takken te dragen. De boom heeft bovendien last van bruinrot die wordt veroorzaakt door de zwavelzwam. Eén van de grote takken van de karakteristieke boom heeft een beginnende scheur en kan plotseling afbreken. Voor een monumentale boom als deze wordt in beginsel geen kapvergunning afgegeven, maar na overleg met de bomencommissie heeft de gemeente besloten om de eik toch te kappen.

Volgens voorzitter Henk Stoffelen van de bomencommissie gaat veiligheid voor alles en daarom heeft de commissie uiteindelijk het advies gegeven om de boom te kappen. De kroon van de boom kan worden teruggesnoeid maar dan blijft er te weinig over van de eik, aldus de voorzitter. De gemeente telt ruim driehonderd monumentale bomen.

 
Terug