Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Stad Delden weer terug in het straatbeeld!

Stad Delden weer terug in het straatbeeld!

Afdrukken

(Bron: Stadsraad Delden, 6 november 2011)

Wellicht is het u al opgevallen, maar op de groene toerismeborden langs de invalswegen naar Delden staat nu sinds enige weken “Stad Delden” vermeld.
We hebben dit initiatief als Stadsraad Delden voorgelegd aan de gemeente Hof van Twente. Hieraan is vervolgens welwillend medewerking verleend.

Waarom hebben we dit gedaan? 10 jaar geleden is de gemeente Stad Delden opgegaan in de gemeente Hof van Twente. Daarmee verdwenen niet alleen de gemeentegrenzen, maar met name ook een belangrijk stuk identiteit van ons plaatsje.

De gemeentegrenzen vielen in die tijd in grote lijnen samen met de huidige bebouwde kom, waardoor Delden en Stad Delden voor veel Deldenaren ook gevoelsmatig feitelijk één begrip waren. Veel Deldenaren zeiden dan ook dat ze uit Stad Delden kwamen in plaats van Delden. Hof van Twentenaren zijn de oude, maar ook de nieuwe bewoners nooit geworden en dat geldt ook voor de bewoners van de andere kernen binnen de Hof. Ook die hebben hun eigen identiteit en daar moet je zuinig op zijn.

De symbolen die bij de toenmalige gemeente Stad Delden hoorden zijn echter nog springlevend.
Zo zie je het gebruik van het oude gemeentewapen of de bijbehorende kleuren geel en blauw nog bij SV Delden, de Scouting, Nieuwsuitdelden, de ijsbaanvlag op de marktpomp en op de vlaggetjes bij evenementen. De naam Stad Delden vindt je zelfs nog terug in de opsomming van het verspreidingsgebied van het Hofweekblad.

Om die identiteit niet verloren te laten gaan, maar juist te versterken richting de toekomst zijn we zo blij met dit resultaat. Het past namelijk uitstekend binnen het beleid van onze gemeente om Stad Delden als historische kern binnen de Hof van Twente te positioneren en de plannen om de oude stadskern tot beschermd stadsgezicht te verklaren. Als we dan ook nog de Eschmolen terugkrijgen worden we als Stad Delden toeristisch alsmaar aantrekkelijker hetgeen de (sociale en economische) levendigheid bevorderd.

Voor de deldense ondernemers en verenigingen geeft het tevens een stukje extra legitimiteit, en hopelijk ook impuls, om het oude stadswapen en de kleuren in combinatie met de naam Stad Delden te blijven gebruiken.

Nadat het voorstel ingediend was bleek de gemeenteraad hier positief tegenover te staan en heeft men snel een besluit genomen. We waren aangenaam verrast dat de borden vervolgens direct besteld en geplaatst werden. We willen de gemeente Hof van Twente dan ook een compliment geven voor deze snelle actie. Uit de enthousiaste reacties van vele Deldenaren is vervolgens gebleken dat dit initiatief veel sympathie heeft opgeleverd.


Stadsraad Delden

Bestuurslid Hugo Extercatte

 
Terug