Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Exploitatielasten van Eschmolen al gedekt door schenking van pacht

Exploitatielasten van Eschmolen al gedekt door schenking van pacht

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 30 september 2011)

DELDEN - Prominente vertegenwoordigers van Twickel, de Koninklijke Heidemij en de gemeente Hof van Twente lieten zich gistermiddag voorlichting over het gloednieuwe plan van aanpak voor de herbouw van de Eschmolen, waarmee 1,6 miljoen euro is gemoeid. Roderick zu Castell-Ru-denhausen, die binnenkort in kasteel Twickel trekt, kreeg het eerste exemplaar aangeboden.

De stichting Twickel staat de bouw van een woning naast de toekomstige Eschmolen toe en schenkt de opbrengst van de pacht aan de stichting Eschmolen Delden, evenals de kosten van een landschapsarchitect. Daarmee zijn de exploitatielasten gedekt. De Heidemij betaalde het plan van aanpak waarmee een bedrag van 45.000 euro is gemoeid. De Heidemij draagt ook nog 15.000 euro bij in de kosten van de herbouw.

De Eschmolen brandde ruim vijftig jaar geleden af. "De Eschmolen hoort bij de Deldeneres", zei initiatiefnemer Derk Rauwhorst die opgroeide in een woning naast de molen. "Na de brand verzamelde ik alles wat ik er maar over kon vinden." Volgens het plan van aanpak maakt de herbouw het landgoed Twickel weer op deze plek compleet en dat past binnen de doelstellingen van Twickel. Bij de eenmaal herbouwde molen komt een expositie over de opwekking van duurzame energie met windturbines en zonnepanelen. "De Eschmolen was één van de mooiste en oudste industriële objecten van Delden en Twickel", vatte Rouwhorst samen.

 

 
Terug