Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's De Eschmolen herrijst uit haar as

De Eschmolen herrijst uit haar as

Afdrukken

(Bron: Stichting Eschmolen, september 2011)

De Eschmolen herrijst uit haar as

Het Plan van Aanpak voor de herbouw van de Eschmolen in Delden is gereed! Het plan wordt eind september aangeboden aan de heer mr. ing. B.J.Sijbom, wethouder gemeente Hof van Twente, de heer M. van den Wall Bake, voorzitter Stichting Twickel, en aan de heer Roderik graaf zu Castell-Rüdenhausen, toekomstige bewoner van kasteel Twickel, door Stichting Eschmolen Delden en Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.

Het Plan van Aanpak geeft weer hoe Stichting Eschmolen Delden de herbouw van de molen wil realiseren, welke activiteiten zij wil ontplooien en wat daarvoor nodig is. De markante molen moet weer terugkeren in het landschap rondom Delden, dat is de wens van veel bewoners. Het Plan van Aanpak is daar een reactie op.

Niet zomaar een Plan van Aanpak

Om tot realisatie van de molen te komen, wordt nauw samengewerkt met Stichting Twickel en de gemeente Hof van Twente. Deze samenwerking is essentieel voor het slagen van het project. Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij heeft Stichting Eschmolen Delden ondersteund door het opstellen van het Plan van Aanpak en door de stichting te begeleiden bij de voorbereidingen voor de herbouw van de molen. Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij stimuleert en begeleidt mensen bij de realisatie van hun idee in hun eigen woonomgeving. Zie www.knhm.nl voor meer informatie.

Molen krijgt oude en nieuwe functies

Ruim vijftig jaar geleden is de Eschmolen in Delden afgebrand. Daarmee verloor de streek één van de mooiste en oudste industriële gebouwen van Delden en Twickel. Stichting Eschmolen Delden wil de molen herbouwen dichtbij zijn oorspronkelijke plek en deze openstellen voor publiek. Met de terugkeer van de Eschmolen wordt een impuls gegeven aan het toerisme in de regio. Met de herbouw van de Eschmolen is straks het oorspronkelijke silhouet van Delden hersteld.

De nieuwe windmolen gaat weer graan malen en daarmee het oude ambacht van windmolenaar nieuw leven inblazen. Naast zijn oorspronkelijke functie biedt de molen ruimte voor een permanente expositie over duurzame energie, vergaderingen, presentaties, educatieve activiteiten, verkoop van streekproducten en kleinschalige horeca. Stichting Twickel stelt grond ter beschikking voor de bouw van de molen met daarnaast een (dubbele) molenaarswoning.

Toekomstige gebruikers en bezoekers

De nieuwe Eschmolen wordt voor wandelaars en fietsers een aangename plek om te pauzeren, voor scholieren, bedrijven en andere geïnteresseerden een excursiegelegenheid. Vrijwilligers gaan de molen draaiend houden, verzorgen rondleidingen, schenken een kop koffie of thee, verkopen streekproducten, organiseren evenementen en zetten zich in voor het onderhoud van de molen. De combinatie van historie, cultuur, educatie, recreatie en duurzaamheid maakt dit project bijzonder en zorgt er voor dat de Eschmolen een vooraanstaande, toeristische trekpleister wordt voor jong en oud.

Bent u ook geïnteresseerd in het plan voor de herbouw van de Eschmolen? Kom dan naar de presentatie van het Plan van Aanpak op 13 en 18 oktober om 20.00 uur in restaurant 't Hoogspel, Bornsestraat 1, Delden. Iedereen is welkom.

Nadere informatie is te verkrijgen bij:

Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij
www.knhm.nl


Stichting Eschmolen Delden
http://home.kpn.nl/j.brummer5/ 
 
Terug