Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Braak-West wil geen zorgcomplex

Braak-West wil geen zorgcomplex

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia 10 juli 2011)

- "We kwamen er bij toeval achter dat bouwplannen zijn gewijzigd."

- Niets tegen ouderen, wel tegen verkeersoverlast en vrees voor veiligheid kinderen.

- Bezwaarschrift en planschade vergoeding.

DELDEN - Bewoners van een aantal straten in het plan Braak-West en omgeving zijn faliekant tegen de bouw van een tijdelijk woonzorgcentrum aan de Hassinkstraat. Ze vrezen overlast, waardevermindering van hun woningen, hebben twijfels bij de tijdelijkheid van vijf jaar en vinden dat het plan in strijd is met de ruimtelijke onderbouwing. In hun ogen had de gemeente nooit een ontwerpvergunning mogen afgeven.

Zoals gisteren in deze krant gemeld bouwt Carint Reggeland het complex in verband met de nieuwbouw van verpleeghuis St. Elisabeth. Het gaat om 40 van de in totaal 80 bewoners die gedurende vijf jaar elders moeten worden gehuisvest. De overige 40 gaan naar een tijdelijke nieuwbouw in het Hart van Zuid in Hengelo.

Het nieuws over de gewijzigde bouwplannen voor het terrein aan de Hassinkstraat is niet nieuw voor de buurt. De bewoners voelen zich echter wel gepasseerd door de gemeente.

"Wij kwamen er toevallig achter," zegt Reggie Oostendorp. Ze woont met haar gezin in een nieuw huis pal tegenover het bouwterrein. "Mijn ouders stonden als belangstellende ingeschreven voor een van de appartementen in het complex Staete ten Brinck dat hier aanvankelijk gebouwd zou worden. Zij kregen op 5 april een brief van de projectontwikkelaar dat dit niet doorgaat. Reden is de tegenvallende economie en moeizame markt voor appartementen. In die brief staat ook dat de gemeente op 17 november 2010 een brief heeft gestuurd aan gegadigden voor een vrije kavel in het plan Braak-West. Daarin staat onder meer dat zij rekening moeten houden met de mogelijkheid dat op naast gelegen kavels wellicht tijdelijke huisvesting gerealiseerd kan worden. Op 27 april stond er in één zinnetje in een weekblad dat de ontwerpvergunning was verleend."

Het steekt Oostendorp en overige bewoners zeer dat zij niet door de gemeente zijn geïnformeerd. Ze wisten niet beter dan dat er een luxe appartementencomplex voor hun deuren zou verrijzen. Nu krijgen ze een parkeerplaats van 'gebroken puin' en een complex dat door een enkeling als 'pg-barakken' wordt omschreven. "We hebben helemaal niets tegen ouderen. Maar wij vrezen wel de overlast die hun huisvesting met zich meebrengt. De bewoners hebben veel zorg nodig. Dat betekent veel verkeersoverlast door verzorgende en verpleegkundigen en tal van andere hulpverleners,  ziekenvervoer, catering, taxi's en busjes, bezoek van familieleden etcetera. Ook vrachtverkeer voor de bevoorrading zorgt voor onveilige situaties voor de kinderen in de wijk. De aanleg van de parkeerplaats met vermalen puin leidt tot stof. We hebben een bezwaarschrift in gediend en willen planschadevergoeding als het doorgaat."

Gemeente: 'Niemand gepasseerd'

Volgens H.}.Manschot, projectleider van het plan Braak-West heeft de gemeente niemand gepasseerd. "Toen wij van Twinta (vastgoed Carint-Reggeland) het verzoek kregen hebben we gekeken naar de mogelijkheden. De Hassinkstraat bleek de beste. Daarop hebben wij een aantal mensen geïnformeerd die in het plan nog een kavel wilden kopen. Dat vonden wij wel zo netjes.  Zij reageerden positief en met begrip. Daarna hebben wij de formele weg gevolgd. Formeel ligt er ook nog geen besluit, maar inhoudelijk en financieel technisch zijn we rond. De bewoners hoeven niet bang te zijn dat het langer wordt dan vijf jaar. Die periode staat zwart op wit in de overeenkomst."

 
Terug