Stadsraad Delden

Respect voor het verleden & invloed op de toekomst

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Actuele thema's Ernstige zorgen bruggen

Ernstige zorgen bruggen

Afdrukken

(Bron: TC Tubantia, 1 april 2011)

DELDEN/MARKELO - De vervoerdersorganisatie EVO doet een dringend verzoek aan de Provincie Overijssel om te voorkomen dat er een totaallastbeperking wordt ingesteld voor bruggen over het Twentekanaal. Zij vreest dat vervoerders hierdoor flink in de problemen komen. Rijkswaterstaat is voorstander van het instellen van een maxmum toelaatbare totaalmassa, omdat bij het ontwerp van deze bruggen destijds geen rekening is gehouden met het gewicht van de huidige vrachtwagens.

De bruggen zijn gemaakt voor voertuigen met maximaal drie assen. Volgens de EVO rijden sinds jaar en dag vrachtwagens over de bruggen die meer dan drie assen hebben. De organisatie maakt zich ernstig zorgen over het instellen van een beperking. Zij schrijft dit in een brief aan de provincie Overijssel. ,,Het betreft hier niet alleen gevolgen voor de transportbedriiven, leveranciers en in de regio gevestigde handel en industrie, maar ook voor lokale agrarische ondernemers en loonwerkbedrijven. Veel van deze bedriiven moeten door deze maatregel met hun voertuigen fors omrijden", aldus de brief. De organisatie noemt als voorbeeld de St. Annabrug in Delden.
Een leverancier van veevoeders en mengvoeders rijdt door de gewichtsbeperking in de st. Annabrug circa 65.000 kilometer extra per jaar. Een transportondernemer die melk contracteert rondom Markelo rijdt door de beperking in de Markelosebrug ongeveer 10.000 kilometer per jaar extra op de route Markelo-Lochem. Het gaat in totaal om vijftien bruggen waarvan de meesten in het beheer zijn van de gemeenten Hof van Twente en Lochem. De gemeente vreest een toename van vrachtverkeer op wegen die daarvoor niet geschikt zijn, waardoor de verkeerveiligheid in het geding komt. Zo is de aan- en afvoer van staalbedrijf Holterman alleen nog mogelijk via de kern van Markelo. Rijkswaterstaat waarschuwt dat zware voertuigen de brugconstructie beschadigen, waardoor een brug kan instorten.

 

 
Terug